top of page

K U L L    M A N U F A K T U R    //

T E X T T A V L O R    O C H    S K Y L T A R

Jag som tillverkar och säljer dessa föremål, driver och utvecklar 

Kull Manufaktur, heter Magnus. 

På ett sätt är Kull Manufaktur lika stort som det är litet. Eller kanske lika litet som det ändå är stort.

Kull Manufaktur har egentligen funnits i många år men behövt tid för att ta sin form. Resan har vart lång och började på en helt annan plats. Bland råttor under Frihamnen maldes tankar. I radonfyllda gillestugor målades upp drömmar och på otaliga löprundor runt Brunnsviken närdes kraften till att bryta upp och bara göra. 

 

Idén växte fram och med det också föremålen. 

Egna, unika versioner av dom klassiska texttavlorna och samtidigt en hantverksmässig och småskalig tillverkning.  Manufaktur. 

Ett otal olika tillvägagångssätt och möjliga tekniker har sedan starten testats och utvärderats. Stål har svetsas, träskivor sågats, tyg har klippts och glas har skurits. Två steg framåt och ibland tre steg bakåt. Om och om igen. Alltid noggrant. Målet, så nära perfektion man kan komma.

 

Bakom allt detta ligger alltså massor men i botten ett kreativt, konstnärligt behov och en vilja till och att bemästra hantverket. 

 

Kull kan ha flera betydelser. Men i just detta sammanhang är det namnet på ett gammalt soldattorp, rusthållet Kull, utanför Svanå i västmanland. En plats som betyder mycket för mig. 

Men namnet för även tanken till barndomsleken. Minnen och glädje.

Manufaktur, är alltså ett äldre ord för en typ av hantverksmässig och småskalig tillverkning. Ma´nus, latin för "hand" och factu´ra, senlatin för "tillverkning, bearbetning". 

 

Andra föremål än texttavlor och skyltar kan ibland också leta sig ut ur verkstaden och tanken är att på sikt även visa att Kull Manufaktur kan vara mycket mer än bara texttavlor. 

 

K:et i logotypen fick jag till redan 2008 under en kackerlackssanering söder om stockholm. En snedställd spritpenna i rätt vinkel på en kackerlacksfälla och där satt den. "Placeras under disKbänk"

Att det sedan skulle ta mer än fyra år innan resten av logotypen blev helt färdig och ännu längre tid innan jag lyckats samla alla idéer och tankar i en någorlunda fast form, vittnar om att vissa saker måste ges tid för att mogna.  Men också om att allt är möjligt.   

                                                                                                                         ///    

Etsning
Prototyper på köksbordet

T R A P P R E G I S T E R ,     T E X T T A V L O R    O C H    S K Y L T A R    S E D A N     2 0 1 3

bottom of page